Z wegetarianizmem możesz zacząć już dziś: mamy dla Ciebie kilka wskazówek na smaczne kulinarne „zabawy”

trojuholnik-white-1.svg

Leonardo da Vinci, Pitagoras, Albert Einstein, Paul McCartney, Ariana Grande czy Natalie Portman – co łączy te osobistości oprócz niezaprzeczalnego talentu? Wszyscy byli lub są wegetarianami. Jeśli chcesz choć na jeden dzień zbliżyć się do ich stylu życia lub planujesz na stałe zmienić swoje nawyki żywieniowe, mamy dla Ciebie wskazówkę – październik to idealny moment, by zacząć. 

Październik rozpoczyna się Światowym Dniem Wegetarianizmu 1 października, a kończy Światowym Dniem Wegan 1 listopada. To miesiąc, w którym szczególnie warto eksplorować roślinne smaki i odkrywać korzyści płynące z diety bezmięsnej. Ten okres jest świetną okazją, by stopniowo wprowadzać nowe nawyki żywieniowe, czerpiąc inspirację z wegetariańskich i wegańskich przepisów. 

Wegetarianie to już nie „egzotyka”

Liczba wegetarian w Polsce jest trudna do oszacowania, ale nie są już oni tak rzadką grupą, jak to było kilkadziesiąt lat temu. Z raportu Roślinniejemy opublikowanego w 2019 roku wynika, że 3,2 mln Polaków nie je mięsa, a około 2,5 mln to weganie i wegetarianie. Te dane potwierdza Polski Instytut Gospodarczy, który wskazuje, że 8,4 proc. Polaków stosuje dietę wegetariańską lub wegańską.

Co więcej, jeszcze osób świadomie ogranicza spożycie mięsa, decydując się na tzw. dietę fleksitariańską. Polega ona na spożywaniu głównie produktów roślinnych, ale z okazjonalnym sięganiem po mięso lub ryby. To elastyczne podejście, które pozwala zmniejszyć spożycie mięsa, co jest korzystne zarówno dla zdrowia, jak i dla środowiska.

Według badań przeprowadzonych przez firmę Mintel, aż 43% Polaków stara się ograniczać spożycie mięsa. Flexitarianizm odpowiada na potrzeby osób, które chcą zredukować ilość produktów pochodzenia zwierzęcego, ale nie są gotowe na całkowitą rezygnację.

Czy mięso naprawdę jest niezastąpione?

Chociaż korzyści zdrowotne diety roślinnej są powszechnie znane, wiele osób obawia się, że bez mięsa zabraknie im kluczowego źródła białka. Jeśli i Ty masz takie wątpliwości, warto wiedzieć, że to jedynie mit, który nie ma poparcia w badaniach naukowych.

Mięso jest jednym ze źródeł białka, ale nie jedynym. Białka można znaleźć również w owocach, warzywach, orzechach czy nasionach. Roślinne białka nie zawsze zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, ale te można znaleźć na przykład w soi i tofu.

Tofu, dzięki swojej kulinarnej wszechstronności, jest doskonałym uzupełnieniem każdej diety, a pażdziernik to świetna okazja, by je spróbować. Produkty marki Lunter, Lunter są szeroko dostępne w polskich sklepach i chwalone za wysoką jakość. Wielu wegetarian uważa, że dzięki tej marce łatwiej zaskoczyć „mięsożernych” znajomych pysznym i zdrowym posiłkiem. 

„Z dotychczasowych badań wynika, że soja i tofu to produkty odpowiednie do codziennego spożycia. Z punktu widzenia profilaktyki zdrowotnej warto, by nawet osoby na mieszanej diecie wprowadzały kilka dni w tygodniu oparte na roślinach”mówi dr Aleksandra Kowalska, specjalistka ds. żywienia.

Arnold i roślinne białka

Jeśli obawiasz się, że nawet jeden dzień bez mięsa może mieć negatywny wpływ na Twoje ciało wyrzeźbione treningami, to lepiej posłuchaj rady Arnolda Schwarzeneggera. On nie zrezygnował całkowicie z mięsa, ale twierdzi, że je go 80% mniej niż dawniej.

„Niektórzy ludzie myślą, że muszą jeść białko zwierzęce, aby wspierać przyrost mięśni i swoją siłę. W rzeczywistości jednak masz dużo większą elastyczność niż mogłeś przypuszczać. Nowe badania sugerują, że nie ma znaczenia, czy spożywasz białko roślinne czy zwierzęce – oba sposoby żywienia dają podobne rezultaty dla sylwetki” – powiedział w wywiadzie dla magazynu Men’s Health.

Więc nie bój się być jak Arnold, Twoje ciało tylko na tym skorzysta. 

 

Przepis na roślinny dzień z tofu. 

Tofu kotlety 😊

Składniki:

  • 2 sztuki tofu wędzonego (Lunter)
  • 3 łyżki musztardy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • sól
  • przyprawy lub zioła według gustu
  • 115 g mąki strączkowej (np. z ciecierzycy) lub 80 g glutenu pszennego
  • na ciasto: gładka mąka zmieszana z wodą, granulowany czosnek, sól
  • do panierowania: pokruszone płatki kukurydziane, panko lub klasyczna bułka tarta według uznania

Zmiksuj tofu z musztardą i sosem sojowym. Dodaj sól, paprykę, przyprawy i dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę i ponownie dokładnie wymieszaj. Uformuj kotlety, panieruj je najpierw w cieście, a potem w bułce tartej. Smaż na złoto na oleju, a następnie możesz jeszcze zapiec kotlety w piekarniku (około 15 minut) lub frytkownicy na gorące powietrze (około 8 minut) dla chrupkości.

 

AKTUALNOŚCI

CZY DIETA ROŚLINNA TO TYLKO MODNY TREND CZY NIEZBĘDNA POTRZEBA PRZYSZŁOŚCI?

Teksańskie grillowanie Ci się marzy
Tofu Smoky BBQ na grillu już się żarzy