TRZECIA NIEBIESKA STREFA: GRECJA – IKARIA
Przygotowaliśmy dla Was 5-częściową serię blogów inspirowaną dokumentem o Niebieskich Strefach, dostępnym na Netflixie.
Dokument zatytułowany “Live to 100: Secrets of the Blue Zones” przedstawia dziennikarza Dana Buettnera, który przez osiem lat badał 5 obszarów świata charakteryzujących się wyjątkową długowiecznością mieszkańców – te obszary nazywane są Niebieskimi Strefami.
Każdy z naszych blogów jest poświęcony jednej z tych 5 Niebieskich Stref. Pierwszy blog dotyczył Okinawy, drugi włoskiej Sardynii, a dziś przyjrzymy się długowieczności mieszkańców Grecji – konkretnie na wyspie Ikaria.
Zdroj: Pexels.com
GRECJA – WYSPA IKARIA
„Nikt nie będzie zaskoczony, że Grecja ma swoje miejsce na mapie długowieczności. W końcu to tu jest dom typowej diety śródziemnomorskiej. Wszyscy wiemy, że dieta śródziemnomorska jest zdrowa, pełna warzyw, oliwy z oliwek zamiast masła i umiarkowanego spożycia mięsa. Wiemy, że to wpływa na zdrowszą populację. Jednak jest jedna wyspa, która produkuje niesamowitą liczbę osób żyjących bardzo długo, a to Ikaria” – wyjaśnia Dan Buettner.
Dan odkrył, że lokalna populacja żyje tam o siedem lat dłużej niż Amerykanie, a przy tym ma o połowę mniejsze ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Co ciekawe, wśród mieszkańców w wieku od 60 do 100 lat nie znaleziono żadnych przypadków demencji. To wszystko skłoniło go do bliższego zbadania Ikarii i odkrycia, co jest w niej takiego innego w porównaniu nie tylko do Stanów Zjednoczonych, ale także do innych greckich wysp.
CO WYRÓŻNIA IKARIĘ?
Ikaria ma naprawdę wyjątkową kulturę, ponieważ nie posiada naturalnego portu. W przeszłości wyspa była z tego powodu bardzo izolowana, a jej mieszkańcy nie mogli polegać na dostawach żywności czy zaopatrzeniu z zewnątrz. Dlatego nauczyli się uprawiać rośliny na trudnej, kamienistej ziemi. To wszystko nauczyło ich ogromnej wytrwałości.
Miejscowi nauczyli się wiele – uprawiać rośliny w nieprzyjaznej glebie, hodować pszczoły i współpracować. Jeśli chcieli przetrwać, nie mieli innej opcji. To właśnie dzięki temu wszystkiemu stali się jedną z najzdrowszych populacji na świecie.
Zdroj: Pexels.com
MIÓD I ZIOŁA
Dan odkrył, że sposób odżywiania na Ikarii nie różni się specjalnie od „typowej” greckiej diety. Jednak znalazł dwie interesujące rzeczy w jadłospisie miejscowych, które mają znaczący wpływ na ich zdrowie i długowieczność. Pierwszą z nich jest picie ziołowych herbat.
HERBATY
„Picie ziołowych herbat, zwłaszcza przez całe dziesięciolecia, ma wiele korzyści zdrowotnych, a jedną z nich może być niższe ryzyko demencji. Wszystkie herbaty mają działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i często zawierają diuretyki, które obniżają ciśnienie krwi. Ziołowe herbaty są nadal powszechne i mają silny związek z długowiecznością na wyspie” – wyjaśnia Dan.
Zdroj: Pexels.com
A jaka jest ta druga magiczna potrawa? Miód. To kolejny produkt, który często nie jest obecny w dużej ilości w naszej diecie, ale na Ikarii jest czymś powszechnym. Jak już wspomniano, miejscowi już w średniowieczu poświęcali dużo energii na hodowlę pszczół.
„Miód z Ikarii ma kilka interesujących aspektów. Pszczelarze przenoszą swoje ule w ciągu roku. Na początku są na przykład przy polnych kwiatach blisko wybrzeża, ale na końcu trafiają do lasów sosnowych w pobliżu szczytu. Więc te pszczoły zbierają nektar z różnych rodzajów roślin,” mówi w dokumencie Dan.
W tym nektarze są, więc dodatkowe mikroelementy lub inne bioaktywne substancje. O pozytywnych właściwościach miodu wiadomo od dawna. Udowodniono, że miód może nawet spowalniać rozwój raka. Dan uważa, że ikaryjski miód jest jednym z elementów układanki – jego zdaniem przyczynia się on do długowieczności na tej malowniczej wyspie.
Na Ikarii miód nie jest dodatkowo przetwarzany (jak niektóre, które znajdziemy np. w supermarketach) ani pasteryzowany, dzięki czemu zachowuje swoje wartości odżywcze i bioaktywne substancje. Dodatkowo jego droga do mieszkańców jest bardzo prosta – dosłownie od pszczelarza do herbaty – dzięki czemu zachowuje wszystkie swoje właściwości.
ZDROWE PRODUKTY ZNAJDZIESZ TAKŻE U NAS
Długie, aktywne życie w zdrowiu to cel nas wszystkich. Mimo że nie wszyscy możemy mieszkać na Sardynii czy Ikarii, możemy czerpać przykład i inspirować się badaniami Dana.
Aby być zdrowym, możesz pić ziołowe herbaty z domowym miodem. Jednak nie możemy zapominać o tym, co ważne. Ludzie na Ikarii, podobnie jak w innych Niebieskich Strefach, wiedzą, co jedzą. Spożywają lokalnie uprawiane owoce i warzywa, wysokiej jakości produkty bez sztucznych dodatków i przetworzeń. To coś, co możesz zrobić także Ty.
Kupuj lokalne warzywa i owoce, spożywaj sezonowe produkty, unikaj gotowych półproduktów. Przygotowuj swoje jedzenie w domu, z miłością i wiedząc, z czego gotujesz. I oczywiście, dbaj o jakość.
W Alfa Bio dbamy o jakość naszych produktów. Nasze produkty bazują na białkach roślinnych. Soja, z której produkujemy nasze wyroby jest uprawiana przez zaprzyjaźnionych, certyfikowanych rolników, zgodnie z najwyższymi ekologicznymi standardami, bez użycia GMO. Dzięki temu nasze produkty mają certyfikat GMO FREE przyznany przez AgroCert. Wysoką jakość naszego tofu potwierdza certyfikat Donau Soja. Aby go uzyskać, soja musi spełniać dwa podstawowe warunki: pochodzić z regionu naddunajskiego i nie być modyfikowana genetycznie. Robimy wszystko, aby na Twój stół trafiły dokładnie te produkty, których potrzebuje Twoje ciało – roślinne produkty z wysokiej jakości surowców.
Jeśli chcesz zrobić coś dobrego dla swojego ciała jeszcze dzisiaj, wystarczy kilka minut. Wybierz jeden z naszych ulubionych przepisów i przygotuj zdrowy posiłek już teraz. Zainspiruj się naszymi przepisami! Smacznego!
Źródło: Dokument “Live to 100: Secrets of the Blue Zones”