TOFU POKE BOWL

SKŁADNIKI

  • TOFU LUNTER WĘDZONE
  • 150 g makaronu ryżowego
  • ulubione warzywa
  • 2 łyżki oleju

SOS

  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
    chilli do smaku

DODATKI

  • orzeszki ziemne
  • cebula dymka
  • sezam
trojuholnik-white-1.svg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Tofu pokrój na kawałki w kształcie kwadratów, osusz, posól i obtocz w skrobi. Następnie usmaż je na oleju na patelni typu wok.
3. Wszystkie składniki na sos oprócz wody i skrobi wymieszaj w rondlu, wodę i skrobię wymieszaj osobno. Sos doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj do niego skrobię wymieszaną z wodą. Ciągle mieszając, poczekaj aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj do niego podsmażone tofu i dokładnie wymieszaj.
4. Krótko zagotuj edamame.
5. Do miseczki / na talerz najpierw nałóż ryż, dodaj tofu, edamame, posyp sezamem i szczypiorkiem i podawaj.

Odkryj tajskie nuty tofu Sweet chilli,
niech twój grill nie czeka na nie ani chwili