Tikka masala z ciecierzycą i tofu

SKŁADNIKI

Masz ochotę na odrobinę egzotyki w Twojej kuchni? Przygotuj tikka masala z ciecierzycą z tofu. Ten prosty i szybki na popularne danie kuchni indyjskiej doskonale sprawdzi się na lunch albo na kolację.

  • 1 opakowanie tofu naturalnego LUNTER
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/2 łyżki suszonej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 świeża papryczka chili
  • mała garść kolendry
  • 1 /2 łyżki startego kokosa
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 250 g ciecierzycy w puszkach
  • 400 ml mleka kokosowego
trojuholnik-white-1.svg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Usmaż czosnek i imbir na oleju aż się lekko zrumienią.
2. Dodaj czosnek, imbir, przyprawy i zioła do moździerza (lub miksera) i przygotuj pastę tikka masala.
3. Na drugiej patelni usmaż ciecierzycę i tofu pokrojone w kostkę, dodaj półtorej łyżki pasty tikka masala.
4. Smaż wszystko razem przez 2-3 minuty, aż ciecierzyca połączy się z pastą.
5. Wlej mleko kokosowe i gotuj przez 10 minut.
6. Podaj z indyjskimi naleśnikami lub ryżem jaśminowym i świeżą kolendrą.

Odkryj tajskie nuty tofu Sweet chilli,
niech twój grill nie czeka na nie ani chwili