SUSHI BOWL Z MORSKIM TOFU

SKŁADNIKI

  • TOFU LUNTER SMAKI ATLANTYKU (TOFU PINK FILLET)
  • 200 g ugotowanego ryżu do sushi (po ugotowaniu dopraw ryż octem ryżowym, cukrem i solą)
  • 1 marchewka
  • 150 g czerwonej kapusty
  • 100 g edamame
  • 1 awokado
  • wodorosty nori
  • biały i czarny sezam
  • olej

SOS POKE

  • ¼ szklanki octu ryżowego
  • ¼ szklanki syropu z agawy lub cukru trzcinowego
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • ¼ łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 szklanki wody + 1 łyżka skrobi kukurydzianej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1.Ugotuj ryż do sushi zgodnie z instrukcją. Dopraw mieszanką octu ryżowego, cukru i soli.

2. Przygotuj sos – wymieszaj wszystkie składniki oprócz wody i skrobi i doprowadź do wrzenia. Skrobię rozpuść w wodzie i dodaj do reszty. Mieszaj, aż masa będzie gęsta i odstaw na bok. Jeśli chcesz, żeby sos był gęstszy, dodaj trochę więcej wody ze skrobią. Nigdy nie mieszaj skrobi osobno, bo utworzą się grudki.

3. Tofu pokrój w dowolne kształty i podsmaż na patelni. Tofu pink fillet możesz również spożywać na surowo. Warzywa pokrój/zetrzyj na tarce, wodorosty nori pokrój na mniejsze kwadraty.

4. Najpierw do miski włóż ryż, następnie warzywa i tofu i polej wszystko przygotowanym sosem poké.

MNIEJ WYSIŁKU,
WIĘCEJ SMAKU

Mmmpl