Lasagna z bazyliowym tofu, szpinakiem i bazylią

SKŁADNIKI

  • 2 x tofu bazyliowe LUNTER
  • około 80 g świeżego szpinaku
  • 400 ml mleka sojowego
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • pomidory bez skóry krojone, w puszce
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • około 10-15 listków świeża bazylia
trojuholnik-white-1.svg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Pokrój tofu, czosnek i cebulę. Podsmaż na oliwie z oliwek, dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy, sól, pieprz i trochę cukru trzcinowego.
2. Gotuj na małym ogniu przez około 5-10 minut. Odstaw i dodaj szpinak, wymieszaj.
3. Przygotuj beszamel – w garnku podgrzej pozostałą oliwę, dodaj mąkę i wymieszaj. Wlej trochę mleka sojowego, wymieszaj tak żeby nie było grudek i dodaj resztę mleka sojowego. Mieszaj około 10 minut aż beszamel zgęstnieje. Dopraw szczyptą soli i czarnego pieprzu.
4. Makaron z tofu, bazylią i beszamelem ułóż w naczyniu do pieczenia. Piecz w temperaturze 175°C przez około 40 minut.

Odkryj tajskie nuty tofu Sweet chilli,
niech twój grill nie czeka na nie ani chwili