1. Cebulę drobno posiekaj, a marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Cebulę i marchew smaż na oleju przez 5 minut. W tym czasie tofu pokrusz na mniejsze kawałki i zmiksuj blenderem, aż uzyskasz jednolitą masę bez większych grudek. Pod koniec smażenia dodaj mieloną paprykę.
3. Do zmiksowanego tofu dodaj marchew z cebulą, sos sojowy i płatki owsiane. Dokładnie wymieszaj ręką i odstaw na 10 minut.
4. Z masy formuj kulki o wadze około 35 g, ściskając je w dłoni i delikatnie formując w kształt kulki. Masa może wydawać się sypka, ale dzięki płatkom owsianym będzie dobrze się trzymać.
5. Rozgrzej warstwę oleju na patelni i smaż kulki ze wszystkich stron na złoty kolor, lub usmaż je we frytownicy.
6. Podawaj z wegańskim puree ziemniaczanym