HALUSZKI Z „BRYNDZĄ” Z TOFU

SKŁADNIKI

Haluszki ziemniaczane

  • 300 g ziemniaków –najlepiej typu C
  • 110 g mąki zwykłej
  • 110 g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka soli
  • woda

Bryndza z tofu

  • TOFU LUNTER NATURALNE
  • 150g śmietany roślinnej
  • ½ małej cebuli
  • 3 łyżki drożdży
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki soli

Dodatki

  • skwarki z TOFU LUNTER WĘDZONEGO
  • karmelizowana cebula
  • szczypiorek lub cebula dymka
trojuholnik-white-1.svg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1.Najpierw przygotuj „bryndzę” z tofu. Tofu naturalne pokrój w kostkę, obierz cebulę i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj śmietanę roślinną, sok z połowy cytryny, sól i drożdże, które nadadzą potrawie serowego smaku. Bryndzę możesz zmiksować w robocie kuchennym lub w blenderze. Miksuj tak długo, aż masa będzie całkowicie gładka. Na koniec możesz dodać sól, sok z cytryny lub drożdże do smaku.

2.Ziemniaki umyj, a następnie zetrzyj na drobnej tarce albo zmiksuj z odrobiną wody. Dodaj mąkę, sól i wymieszaj tak, aby powstało miękkie ciasto. Jeśli trzeba, dodaj więcej wody.

3.Kluski wrzuć do wody przez sitko. Poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię i gotuj kolejne 30 sekund. Następnie wyjmij je, przełóż do miski i wymieszaj je z naszą „bryndzą” z tofu.

4.Jeśli chcesz, aby kluski były wyjątkowe, przygotuj jako dodatek do nich karmelizowaną cebulę. 2 duże, białe cebule pokrój w cienkie paski i usmaż na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu, aż się naturalnie skarmelizują. Może to zająć nawet do 25 minut, ale warto.

5.Skwarki z tofu możesz przygotować w bardzo prosty sposób – tofu LUNTER wędzone pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni lub polej odrobiną oleju i upiecz w piekarniku lub we frytkownicy. Na koniec posyp kluski szczypiorkiem lub dymką i od razu podawaj.

Odkryj tajskie nuty tofu Sweet chilli,
niech twój grill nie czeka na nie ani chwili