CHILLI SIN CARNE

SKŁADNIKI

  • 2 opak. TOFU LUNTER WĘDZONEGO
  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 400ml passaty pomidorowej /puree pomidorowego
  • 40ml przecieru pomidorowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 250 g gotowanej czerwonej fasoli
  • 250 g kukurydzy
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki wędzonej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 ½ łyżeczki kminku lub kminu rzymskiego
  • 2 łyżki cukru
  • sok z jednej limonki
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • olej
trojuholnik-white-1.svg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1.Tofu rozdrobnij palcami.

2. Na głębokiej patelni podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, przecier pomidorowy, przyprawy (oprócz oregano) i wszystko razem smaż przez minutę.

3. Na patelni umieść rozdrobnione tofu. Po około trzech minutach dodaj passatę/puree pomidorowe i bulion warzywny. Gotuj 10 minut.

4. Dodaj ugotowaną fasolę i kukurydzę i gotuj wszystko razem przez kolejne 20 minut.

5. Na koniec dodaj sól, cukier, oregano, sok z limonki i czekoladę. Chilli sin carne podawaj z ryżem lub z nachosami. Możesz też dodać łyżkę roślinnej śmietany, szczypiorek, świeżą kolendrę lub skropić sokiem z limonki. Smacznego!

Odkryj tajskie nuty tofu Sweet chilli,
niech twój grill nie czeka na nie ani chwili