Oprócz doskonałego jedzenia, letnie grille kojarzą się nam z przyjemnymi chwilami relaksu i zabawy. Ale też z dużą ilością resztek, niepotrzebnymi odpadami czy bólem brzucha, jeśli przesadzisz z jedzeniem. Czy wiesz jak grillować, aby jednocześnie dbać o planetę i swoje zdrowie?
PLANUJ ZAKUPY
Spontaniczne zakupy często kończą się ogromnymi zapasami jedzenia, których nie masz szans zjeść. Dlatego przygotowując grilla, postaraj się myśleć bardziej ekologicznie i zminimalizować listę rzeczy, ograniczając je tylko do tych, których naprawdę potrzebujesz. Wybieraj produkty o dłuższym terminie przydatności do spożycia i mniejszym
wpływie na środowisko.
WOLĘ ROŚLINNE ALTERNATYWY, MOŻNA PRZECHOWYWAĆ JE DŁUŻEJ
Nie musisz być wegetarianinem ani weganinem, aby zmniejszyć swój ślad węglowy. Wystarczy, jeśli zmienisz swoje menu. Czy wiesz, że tofu, w przeciwieństwie do produktów pochodzenia zwierzęcego, można przechowywać w lodówce od 6 do 8 tygodni? Tofu nie trzeba specjalnie marynować, gdyż jest dostępne już gotowe, w marynacie. W
dwie minuty masz na stole smacznego burgera lub lekką sałatkę z szaszłykiem z tofu. Wystarczy Ci pyszne MARYNOWANE TOFU LUNTER.
ZMNIEJSZENIE ILOŚCI ODPADÓW
Aby Twoje grillowanie nie skończyło się wielkim bałaganem ze stertą jednorazowych opakowań i ręczników papierowych, w tym roku przygotuj się do grilla inaczej. Część żywności ze sklepu ze względów higienicznych musi być zapakowana w folię, ale owoce i warzywa możesz kupić bez opakowań, podobnie jak chleb. Jeśli włożysz go dospecjalnego pojemnika na chleb lub organicznej woskowanej serwetki zamiast do plastikowej torby, pozostanie świeży jeszcze przez kilka dni.
A JAKIE SĄ NAJWIĘKSZE PRZESTĘPSTWA PRZECIW NATURZE, KTÓRE POPEŁNIAMY GRILLUJĄC?
- Przygotowujemy za dużo jedzenia. Zapominamy, że wiele produktów ma bardzo krótki termin przydatności do spożycia. Należy zachować szczególną ostrożność w przypadku majonezów i produktów mięsnych, które mogą zepsuć się z powodu niewłaściwego przechowywania, zanim będzie można ich użyć.
- Kupujemy wodę butelkowaną. W Polsce mamy źródła wody wysokiej jakości, więc nie bójcie się napełniać szklanych pojemników wodą z kranu, dodawać kilku ziół i owoców, a lubiący słodycze mogą też dodać odrobinę cukru lub miodu, a także lód.
- Do wszystkiego używamy papierowych ręczników. Zawsze miej pod ręką wystarczającą ilość materiałowych ściereczek, które po wypraniu będziesz mogła wykorzystać ponownie, ograniczając w ten sposób niepotrzebne marnotrawstwo. Jeśli coś się rozleje lub będziesz chciała oczyścić akcesoria do grillowania, użyj ich zamiast papierowych ręczników.
- Niepotrzebnie dekorujemy. Balony, konfetti, dekoracyjne serwetki czy inne popularne dekoracje na grilla są efektowne, ale jeśli nie wiesz, jak z nich korzystać przez co najmniej kilka lat, to również będą bardzo nieekologiczne. Tę samą rolę spełni kilka lampek lub miski z posiekanymi owocami i warzywami, które przyciągają wzrok letnimi kolorami.
Zapomnij o skomplikowanych przepisach i zdaj się na składniki, które sprawią, że Twój grill stanie się nie tylko pyszny, ale także dobry dla planety. Spróbuj dodać do swojego talerza wysokiej jakości tofu, które jest lekkostrawne, zawiera dużo białka, jest także bardzo sycące. Skorzystaj z naszych wskazówek na pyszne menu na grilla z roślinną nutą.