szczęśliwychi tofusnych
świąt

trojuholnik-zeleny
trojuholnik-white

Wigilijna kapusta z wędzonym tofu

  • 1 Tofu wędzone LUNTER
  • 100 g suszonych grzybów
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 200 g ziemniaków
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 50 g suszonych śliwek

Krok1
Suszone grzyby zalej wodą i odstaw aż się namoczą.

Krok2
Cebulę pokrój, podsmaż na oleju, dodaj słodką paprykę, mielony pieprz, kapustę kiszoną, pokrojone w kostkę ziemniaki i kminek.

Krok3
Zalej bulionem, dodaj pieprz, sól i namoczone grzyby. Gotuj do miękkości przez około 25 minut.

Krok4
Dodaj pokrojone w kostkę tofu, dodaj suszone śliwki.

Krok5
Zagotuj i dopraw.

Tofu na każdą świąteczną chwilę,
Tradycyjnie czy nowocześnie – zawsze pysznie!

SMAŻONY TOFU-KARP

  • 2 opakowania tofu LUNTER SEAFOO TOFU PINK FILLET
  • mąka
  • mleko sojowe
  • suszony czosnek
  • sól
  • wędzona papryka
  • płatki kukurydziane
  • ½ opakowania wodorostów
  • nori

Krok1
Mąkę, mleko sojowe, suszony czosnek i wędzoną paprykę wymieszaj na gładkie ciasto, które posłuży do obtaczania tofu.

Krok2
Ciasto powinno mieć średnią gęstość. Płatki kukurydziane pokrusz i wsyp do miski.

Krok3
Tofu przekrój wzdłuż na pół. Jeśli masz ochotę na „klasyczny kotlet”, możesz obtoczyć tofu bezpośrednio w przygotowanym cieście, a następnie w płatkach kukurydzianych.

Krok4
Jeśli chcesz uzyskasz „rybny” smak, dodaj do ciasta pokrojone w plasterki wodorosty nori.

Krok5
Z tofu możesz też wyciąć kształty karpich dzwonków, a z pozostałych kawałków zrobić „paluszki a’la rybne”.

ŚWIĄTECZNA UCZTA Z MORSKIM SMAKIEM
– NIECH TWOJE ŚWIĘTA BĘDĄ ZDROWE I SMACZNE!

Pączki cynamonowe z tofu LUNTER
  • 1 opakowanie Tofu
  • naturalnego LUNTER
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 90 g mąki
  • 1/2 opakowania proszku do 
  • pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego
  • cynamonu
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka lub mleka
  • roślinnego
  • czekolada
  • orzechy

Krok1
Rozdrobnione tofu zmiksuj z miodem, olejem, mlekiem i ekstraktem waniliowym.

Krok2
W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, a następnie dodaj do zmiksowanego tofu.

Krok3
Całość zmiksuj na gładką masę.

Krok4
Powstałym ciastem wypełnij natłuszczone foremki do pączków do 3/4 objętości. Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180°C.

Krok5
Roztop czekoladę, zanurz pączki do połowy w czekoladzie i posyp orzechami.

Na świątecznym stole smakołyk króluje
Paté de Tofu każdego oczaruje!