CZY DIETA ROŚLINNA TO TYLKO MODNY TREND CZY NIEZBĘDNA POTRZEBA PRZYSZŁOŚCI?

trojuholnik-white-1.svg

Jedzenie roślinne to określenie, z którym spotykamy się na co dzień, nie tylko w mediach społecznościowych, ale także w życiu codziennym. Stosowanie diety roślinnej i świadome unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego to nie tylko modny trend. Jedzenie roślinne to także życie w sposób zrównoważony, a jednocześnie droga do silnego organizmu i dobrego zdrowia.

CZYM JEST DIETA ROŚLINNA?
Mimo, że dieta roślinna opiera się na spożywaniu żywności pochodzenia roślinnego, nie oznacza to konieczności całkowitej rezygnacji z mięsa czy innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Nie musisz całkowicie wyeliminować ze swojej diety mięsa czy ryb, ale powinny one stanowić jak najmniejszą jej część. Podstawą Twojej diety powinny być warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, ale także rośliny strączkowe, orzechy, algi, zboża i nasiona.

Oczywiście jeśli staramy się odżywiać zdrowo, powinniśmy unikać także półproduktów czy innej ultra przetworzonej żywności.

Źródło:Pexels.com

CZY ŻYJEMY W ZRÓWNOWAŻONY SPOSÓB?
To, co znajduje się na naszym talerzu wpływa nie tylko na nasze zdrowie czy organizm, ale ma także bezpośredni wpływ na środowisko. Aby zrozumieć powagę tej sytuacji, która często jest bagatelizowana, przyjrzymy się danym liczbowym.

Obecnie 77% gruntów rolnych na świecie wykorzystuje się na hodowlę zwierząt, ale tylko 37% światowego spożycia białka pochodzi z mięsa i produktów mlecznych.

Jeśli jednak przyjrzymy się wpływowi hodowli bydła na środowisko, będziemy zaskoczeni alarmującymi danymi. Hodowla krów wytwarza prawie taką samą ilość emisji CO2, jak całe Stany Zjednoczone. Ale to nie wszystko. Jeśli wrócimy do powierzchni użytkowanych gruntów rolnych, okaże się, że aż 1/3 wolnych od lodu gruntów na świecie jest wykorzystywana do hodowli bydła.

Źródło: w Data, 2019; WWF, 2017; Poore i Nemcek, 2018; Our world in data, 2019; Our world in data, 2019

Jeśli spojrzymy na globalną produkcję metanu w poszczególnych sektorach gospodarki, okaże się, że nawet w tym przypadku grunty rolne wykorzystywane do hodowli bydła zajmują niechlubne pierwsze miejsce z 32% udziału w całej produkcji. Tuż za nimi plasują się ropa i gaz (26%), następnie składowiska śmieci (21%), uprawaryżu i wydobycie węgla.

Źródło: Raport UNEP IMEO 2022, ref. Saunois et Al 2020

PRZYSZŁOŚĆ JEST W NASZYCH RĘKACH
Choć aktualne dane nie napawają optymizmem, tak naprawdę to od nas zależy, czy dokonamy zmian, które mogą przynieść pozytywny efekt nie tylko dla naszego organizmu, ale i całego świata. Jeśli szukasz motywacji, aby odżywiać się zdrowiej i postawić na dietę roślinną, mamy dla Ciebie podpowiedzi.

CO SIĘ ZMIENI, JEŚLI ZMIENIMY SWOJE ZACHOWANIE?
1. Gdyby do 2035 r. 11% światowego spożycia białka z mięsnego zmieniło się na białka pochodzenia roślinnego, moglibyśmy zaoszczędzić i uratować:
50 miliardów kurczaków cierpiących i umierających w ubojniach na fermach
39 miliardów metrów sześciennych wody (wystarczającej do zaopatrzenia Londynu przez 40 lat)
1 miliard ton emisji CO2 (roczne emisje Japonii)
2. Dodatkowe 8% wyprodukowanych alternatywnych białek miałoby taki sam wpływ na emisję CO2, jak dekarbonizacja 95% przemysłu lotniczego.
3. Dieta roślinna to sprawdzony klucz do zrównoważonego systemu żywnościowego.

CO MOŻESZ ZROBIĆ JUŻ DZIŚ? JEDZ ZDROWO!
Aby zmniejszyć ilość emisji lub zacząć po prostu żyć zdrowiej, nie trzeba radykalnie zmieniać swojego życia. Wystarczy że podejmiesz choćby małe kroki, aby Twoje ciało było zdrowsze. Zrównoważona dieta roślinna może być nie tylko zdrowa i pożywna, ale także bardzo smaczna.

Źródło: Pexels.com

Włącz do swojej diety tofu, które zadowoli nie tylko Twój żołądek i ciało, ale także Twoje sumienie. Tofu marki Lunter posiada certyfikat gwarantujący efektywność energetyczną podczas produkcji, ochronę zasobów wyczerpywalnych, minimalizację wytwarzania odpadów i ochronę środowiska. To wszystko przy zachowaniu wartości odżywczej i bez wpływu na psucie się produktów.

Wszystkie produkty marki LUNTER powstają z surowców roślinnych uprawianych bez użycia GMO, tj. bez organizmów modyfikowanych genetycznie. Dzięki temu posiadają oznaczenie GMO FREE nadany przez jednostkę certyfikującą AgroCert, a także certyfikat Donau Soja, który gwarantuje nie tylko miejsce pochodzenia soi, uregulowane stosowanie pestycydów, ale także np. uczciwe warunki pracy. Kupując produkty LUNTER, możesz być pewna nie tylko jakości, ale także transparentnych metod produkcji.

Pozostaje tylko pytanie, jakie pyszne produkty ma dla Ciebie TOFU LUNTER jeszcze dziś, i co z nich możesz przygotować już jutro. Ale nie martw się, w tym również chętnie Ci pomożemy. Zainspiruj się naszymi roślinnymi przepisami. Smacznego!

Źródła:
1.w Data, 2019; WWF, 2017; Poore i Nemcek, 2018; Our World in data, 2019; Our World in data, 2019
2. Dane Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz statystyki Banku Światowego.
3.Raport UNEP IMEO 2022, ref. Saunois et. Al 2020
4. BCG 2021

AKTUALNOŚCI

Chrupiące tofu w sosie słodko-kwaśnym to danie, które musisz spróbować! 😍 – @zdrowo_w_15_minut

AKTUALNOŚCI

Azjatyckie pieczone tofu z pomarańczą i masłem orzechowym – @inmykitchen_pl

AKTUALNOŚCI

Sałatka z grillowanym tofu, brzoskwiniami i awokado✔️ tofu Lunter Sweet Chili @inmykitchen_pl

Teksańskie grillowanie Ci się marzy
Tofu Smoky BBQ na grillu już się żarzy