CZĘŚĆ 1: TAJEMNICA NIEBIESKICH STREF: JAKIE PRODUKTY SPOŻYWCZE POMOGĄ CI ŻYĆ DŁUŻEJ I LEPIEJ?

trojuholnik-white

Zdrowy tryb życia i wegetariańska, a szczególnie pełna składników pochodzenia roślinnego dieta wegańska ma pozytywny wpływ na nasze ciało, a także przyczynia się dobrego samopoczucia psychicznego. Dzięki odpowiedniej diecie możesz mieć wpływ na to, jak długo będziesz żyć, a co najważniejsze, w jakiej kondycji będziesz funkcjonować na starość.

Dziennikarz Dan Buettner z National Geographic na przestrzeni ośmiu lat zbadał 5 regionów świata, które są wyjątkowe ze względu na długowieczność ich mieszkańców.

„A co by było, gdybyśmy mogli rozszyfrować tajemnicę długowieczności? To właśnie próbuję robić przez ostatnie 20 lat. Ale zamiast szukać odpowiedzi na szalkach Petriego czy w probówkach, znalazłem 5 miejsc na świecie, w których ludzie osiągają pożądane rezultaty” – mówi dziennikarz Dan Buettner w dokumencie „Live to 100” dostępnym na platformie Netflix.

Wybrane 5 miejsc wiele różni. Część z nich znajduje się na wyspach, inne położone są w górach, a inne nawet w miastach. I choć na pierwszy rzut oka te miejsca różnią się pod wieloma względami, wszystkie mają wspólny mianownik. „Ludzie w tych rejonach są aktywni, szczęśliwi, pełni życia, a najważniejsze, że żyją dłużej, bez większego wysiłku” – podkreśla dziennikarz Dan Buettner, który wszystkie te miejsca osobiście odwiedził.

źródło

Miejsca charakteryzujące się wyjątkową długowiecznością mieszkańców nazywane są Niebieskimi Strefami. Są to: Okinawa w Japonii, Sardynia we Włoszech, Półwysep Nicoya, Ikaria w Grecji i obszar Loma Linda w Kalifornii. Dan osobiście odwiedził Niebieskie Strefy i ich społeczności, poddał je analizie i na jej bazie stworzył listę żywności, która może mieć wpływ na przedłużenie życia.

 

PIERWSZA NIEBIESKA STREFA: OKINAWA

Pierwszą z niebieskich stref, którą sfilmował autor dokumentu, była Okinawa w Japonii. Dan chciał dowiedzieć się, co wyróżnia Okinawę od reszty Japonii, więc przejrzał badania dotyczące nawyków żywieniowych. Znalazł badanie z 1950 roku, w którym porównano Okinawę z resztą Japonii. Dowiedział się z nich, że dieta mieszkańców Okinawy składała się głównie z żywności pochodzenia roślinnego, choć ludzie tutaj spożywali także mięso, jaja i ryby, ale stanowiły one jedynie około 1-2% spożycia kalorii. Co ciekawe, jeden produkt w ich diecie odpowiadał za aż 67% ich spożycia kalorii, a były to fioletowe słodkie ziemniaki – beni imo.

 

źródło

„Nie ma jednego produktu, jednej potrawy, która byłaby najlepsza dla zdrowia. Na Okinawie był okres niedoboru żywności i te
słodkie ziemniaki nas uratowały. Ale wszystkie produkty spożywcze mają potężne działanie lecznicze. Liście morwy są dobre na
ból gardła. Zupa z atramentu kalmarów służy do detoksykacji. Na Okinawie jest bardzo gorąco, a wodorosty uwalniają ciepło z
organizmu” – mówi w filmie dokumentalnym dietetyk YUKIE MIYAGUNI.

Oprócz wcześniej wymienionych potraw miejscowi spożywają także piołun i gorzki ogórek. Nie możemy też zapominać o TOFU,
które ma wiele pozytywnych skutków dla naszego zdrowia. „Udowodniono, że zmniejsza poziom cholesterolu, a co za tym idzie,
także ryzyko chorób serca. Może nawet spowolnić postęp niektórych nowotworów. Mieszkańcy Okinawy jedzą średnio 85
gramów produktów sojowych dziennie, w tym tofu” – wyjaśnia Dan Buettner.

Jeśli pragniesz długiego i zdrowego życia, nie musisz sięgać po TOFU z Okinawy. Podstawą jest prawdziwe dążenie do jakości. Dzięki własnej studni z wodą z Kremnickich Gór, która jest tak dobra jak woda przeznaczona dla niemowląt, TOFU LUNTER jest doskonałym źródłem wapnia i magnezu. Produkowana jest z wysokiej jakości europejskich ziaren soi, czego dowodem jest certyfikat Donau Soja – aby go uzyskać, soja musi spełniać dwie podstawowe cechy: pochodzić z rejonu Dunaju i nie być modyfikowana genetycznie. Ponadto wszystkie produkty marki LUNTER powstają z surowców roślinnych uprawianych bez użycia GMO, tj. bez organizmów modyfikowanych genetycznie. Dzięki temu posiadają znak GMO FREE nadany przez urząd certyfikujący AgroCert.

Spożywając TOFU LUNTER, możesz być pewien nie tylko jego doskonałego smaku, ale także wysokiej jakości składu i uczciwego procesu produkcji, co potwierdza szereg certyfikatów.

Wróćmy na Okinawę. Charakterystyczna dla Okinawy długowieczność w Niebieskich Strefach to nie tylko zasługa jednego cudownego składnika, ale całej diety i stylu życia. Jedzenie jest niezwykle ważne, a dzięki zdrowej i wysokiej jakości diecie my również możemy budować długie i satysfakcjonujące życie.

Ugotuj więc dziś coś, co jest nie tylko bardzo smaczne, ale także zdrowe. Zainspiruj się naszymi przepisami na dania z TOFU.

źródło: Dokument Live to 100: Secrets of the Blue Zones

ARTYKUŁY NA BLOGU

Blog

CZY TOFU JEST DLA DZIECI?

Blog

WARZYWA PRZEZ CAŁY DZIEŃ

Blog

PORADY I WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE ZRÓWNOWAŻONEGO ŻYCIA: CZĘŚĆ 2: ZRÓWNOWAŻONE GOSPODARSTWO DOMOWE I STYL ŻYCIA.

Blog

Świętuj Światowy Dzień Tofu: Poznaj jego wszechstronność i korzyści

Blog

PORADY I WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE ZRÓWNOWAŻONEGO ŻYCIA: CZĘŚĆ 1: ZRÓWNOWAŻONA MODA I EKOLOGICZNA KUCHNIA.

Blog

DLACZEGO SOJA JEST ZDROWA?

trojuholnik-blue2

Tofu Gyros każdego grilla odmienia
i greckich podróży wracają wspomnienia